Sophie Buis Nederlands Kampioen eventing

Ons lid Sophie Buis is afgelopen weekend Nederlands Kampioen eventing geworden. Het 14-jarige paardensporttalent won in het Zeeuwse Westdorpe de klasse L Cat DE met haar pony Larienhof’s Dito.

De eventingsport bestaat uit drie onderdelen; dressuur, springen en cross-country. Om kampioen te worden is een goede dressuurproef een eerste vereiste. Sophie: “Dit was de eerste keer dat de pony’s op wedstrijd een nacht op stal stonden. Dito vond dat erg spannend en dat kon ik goed voelen in mijn proef. Hij had erg veel haast en hinnikte regelmatig naar mijn andere pony die nog in de stal was. De dressuur ging dus niet zo goed als anders. Maar in het springen liep hij heel fijn en bleven we foutloos. Daarna moesten we naar de cross. Hij was weer erg enthousiast maar ik kon hem nog wel goed blijven rijden. Dito is een hele gevoelige pony, daarmee maakt hij het me ook wel eens moeilijk. Je kunt hem niet te veel hulpen geven, dan wordt hij een beetje bang. Maar aan de andere kant luistert hij wel altijd heel erg goed.”

Afremmen
Nu ging het ook in de cross heel goed. “Ik moest het laatste stuk zelfs afremmen, anders was ik té snel geweest. Na de finish vertelde al iemand dat ik de dressuur had gewonnen, toen kon het eigenlijk al niet meer fout gaan. Ik heb best wat leuke prijzen gewonnen, was twee keer clubkampioen en diverse keren kringkampioen, maar dit was wel wat anders. Ik werd ook nog kampioen met mijn team, dus kreeg twee oranje sjerpen. Echt een droom die uitkwam, we waren niet voor niets helemaal naar Zeeland gereisd!”

Toekomstplannen
Sophie heeft Dito zelf opgeleid en met hem rijdt ze ook nog 1.10m springen en Z1 dressuur. Een jaar geleden kreeg ze een tweede pony, de nu zevenjarige Gjelt van de Haar. “Afgelopen jaar was ik geselecteerd voor het Nationale Talententeam van de KNHS met Dito, maar ondertussen is Gjelt hem al voorbij. Gjelt is superstoer in de cross en durft overal over. Soms gaat hij nog wat te hard en de dressuur vindt hij moeilijk. Ik reed met hem een klasse hoger, M, maar omdat de dressuurpunten nog niet zo goed waren heb ik de cross echt gebruikt om hem gehoorzamer te krijgen, hij moet nog iets beter naar mij gaan luisteren! Toch werd ik nog zesde. Ik hoop me met hem voor dít jaar te hebben geselecteerd voor het talententeam en binnenkort gaan we voor het eerst starten in België. Mijn beide pony’s hebben zo veel talent, ik hoop nog veel met ze te kunnen bereiken.”

Namens alle Oortveldruiters: van harte gefeliciteerd!
Als Oortveldruiters zijn we allemaal supertrots op deze knappe prestatie van Sophie en Dito.

Sophie Buis met haar pony Dito
De kersverse Nederlands Kampioen Eventing met haar prijzen

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.