Voltige

De voltigevereniging van De Oortveldruiters bestaat sinds oktober 2010. Er wordt wekelijks getraind in de manege aan de Meeuwenbergweg in Empe. Verder organiseren we trainingsweekenden en gaan we eens per jaar op kamp. Ook geven we demonstraties en gaan we met z’n allen naar wedstrijden wat vooral leerzaam en gezellig is.

De voltigetrainingen in Empe

We beschikken over twee voltigepaarden Untied en Liam en af en toe zetten we een pony in. Verder staan ons drie oefentonnen ter beschikking waarvan één bewegende, zodat de oefeningen eerst getraind kunnen worden zonder de paarden te belasten. De trainingen staan onder leiding van twee gediplomeerde instructeurs en één assistent:

  • Juul Grootenboer 
  • Jantiene Verwayen
  • Lisa Kaatman (assistent)

Met z’n drieën zorgen zij voor een gevarieerde training waarin een goede opbouw van warming-up tot technische wedstrijdtraining centraal staan. Bij de jongere voltigeurs zijn de uitgangspunt vooral de basisvaardigheden als goed leren zitten, balans en een plezierige omgang met de paarden, maar ook wedstrijdelementen komen aan bod.

De sport voltige

Voltige als paardensport wordt in Nederland met verschillende doeleinden beoefend. Het bevordert de zit van de ‘toekomstige’ ruiter en je raakt snel vertrouwd met paarden en pony’s. Men kan de voltige ook als wedstrijdsport beoefenen waarbij er in teams en als individu (solo) gevoltigeerd wordt. Hierbij wordt een aantal verplichte oefeningen en daarnaast een vrije kür uitgevoerd. Vanaf 6 jaar mag je aan wedstrijden deelnemen. Voltige is nog geen olympische sport. Wel worden er elk jaar wereldkampioenschappen gehouden. Op wedstrijden wordt in groepsverband altijd gestart met een team van 6 of 7 personen met eventueel een reserve. Deze teams kunnen starten vanaf de klasse E, met daaronder nog het basispaardrijden, en eindigen in de hoogste klasse A. Daarnaast kan men als solist ook op wedstrijden starten. Je mag beginnen vanaf je 12de en tot je 16de kun je dan starten in de zogenaamde juniorenklasse. Daarnaar promoveer je tot de klasse C en vervolgens naar de B en A. Voor meer informatie kun je ook terecht op www.voltige.nl

Trainingsmomenten

Een voltigetraining duurt 1 uur en 15 minuten. De voltigetrainingen van De Oortveldruiters vinden plaats op de maandagmiddag en donderdagmiddag:

  • maandag 1ste groep 15.30 uur tot 16.45 uur
  • maandag 2de groep 16.45 uur tot 18.00 uur
  • donderdag groep 17.00 uur tot 18.30 uur

Meer weten?

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Dan kun je contact opnemen met Jantiene Verwayen. Bel haar op 06-51681212 of stuur haar een e-mail voltige@oortveldruiters.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.