Voltigeurs hebben hun zaakjes goed op de rit

De voltige valt al lang niet meer weg te denken binnen Paardensportvereniging De Oortveldruiters. Jonge voltigeurs van 4 tot 24 jaar beoefenen deze mooie sport en gaan regelmatig met elkaar in teamverband op wedstrijd. Er wordt lesgegeven aan drie groepen in de week aan beginners en gevorderden. Op donderdag is het de groep gevorderden die wij spreken. Marit en Ella bijvoorbeeld, vormen samen een duo. Ella heeft eerst op paardrijden gezeten en is toen gaan voltigeren, Marit heeft altijd al gevoltigeerd. “Het is een hele leuke sport om te beoefenen, het mooist is dat je jezelf steeds verder kunt verbeteren. Je leert elke les weer bij en kan uitkomen op een steeds hoger niveau op de wedstrijden.” Een wedstrijd bestaat uit een serie verplichte oefeningen, de ‘Plicht’ die in een vast ritme op de muziek wordt getoond. De “Kür” bestaat uit een serie vrije oefeningen door middel van een choreografie op muziek word getoond. Ieder teamlid apart voert de plicht uit. De kür toont een samenwerking waarbij er veelal twee voltigeurs tegelijk op het paard in dansvorm de oefeningen uitvoeren. “De Plicht begin je in stap, kom je na verloop van tijd hoger in niveau, dan ga je in galop, en dat geldt op nog hoger niveau ook voor de kür, wat natuurlijk een stuk moeilijker is. Het is de bedoeling dat je de oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert, daarbij wordt op de houding tijdens de oefeningen en de overgangen tussen de oefeningen gelet. Deze laatste moet je zo mooi en vloeiend mogelijk maken.” Een voorkeur voor trainen of wedstrijden hebben de meiden niet. “Tijdens de training is het altijd heel gezellig, de muziek staat lekker aan en als je niet op het paard zit oefen je met elkaar op één van de tonnen, een soort houten nep paarden en een echte voltige singel, zodat het bijna hetzelfde is als op het paard. Op de wedstrijden ben je echt met je team op pad. Dat is supergezellig. Tussendoor kijk je nog naar de andere teams en natuurlijk naar de mensen die heel goed zijn. Dat is heel leuk om te doen.”

Stabieler

Phileine zit zowel bij de rijvereniging als op voltige. “Ik vind het allebei heel leuk om te doen. Met voltige heb je natuurlijk geen zadel en beugels waardoor je minder stabiel zit. Hoe langer je het doet, hoe stabieler je wordt, dat helpt natuurlijk ook in mijn gewone rijden. Voltige is echt turnen te paard. Momenteel ben ik druk aan het oefenen om met een radslag van het paard te gaan. Het is echt een uitdaging om je steeds een beetje te verbeteren.”

Teams

Bij voltige wordt er meestal gewerkt in teams. Een team kan variëren van twee tot zeven personen. Jantiene en Juul zijn de instructrices en leggen uit: “Wij hebben meerdere teams, die houden we het liefst voor een heel seizoen bij elkaar, zodat ze goed op elkaar ingespeeld raken en leuk en gezellig kunnen samenwerken. Het duurt best een tijdje voordat een team zo goed is dat ze met elkaar een kür in galop kunnen tonen. Voor een PDD (tweetal) of een solist is dat wat sneller haalbaar. We houden de teams op hoger niveau daarom bewust wat kleiner, ook vanwege de paarden. Op een wedstrijd wordt het paard ook beoordeeld, er zijn meerdere jury’s aanwezig voor de totale beoordeling, 1 jury beoordeelt altijd specifiek het paard. En dat is niet voor niks. Zeker in galop is het best zwaar voor een paard om met meerdere voltigeurs tegelijk op zijn rug een goede balans te houden, daar houden we in het kader van hun welzijn altijd rekening mee. De paarden hebben tijd nodig om hiervoor te worden opgeleid ook de vorm van trainen icm met de voltigeurs speelt hierbij een belangrijke rol.

Met elkaar

Terwijl Merle bezig is met het paard af te verzorgen vertellen Jantiene en Juul: “Momenteel hebben de Oortveldruiters beschikking over drie paarden, United, Liam en Bram. “Maar we zijn ook nog bezig om een nieuw paard op te leiden. Hij heeft onder het zadel Z1 gelopen en lijkt het allemaal wel over zich heen te laten komen. Hij is ook altijd heel goed gelongeerd in die basis hoeven we hem niet veel bij te leren, voltige is wel wat anders dan alleen longeren, dit paard vindt de aanwezigheid van de voltigeurs om zich heen duidelijk leuk dus we hebben er veel vertrouwen in. Omdat de voltigeurs van deze groep wat meer ervaring hebben in de omgang met paarden is dit een goede groep voor hem om mee te trainen.

Afgelopen jaar hebben we met een mooie subsidie van de Brummense stichting ‘Sportkompas’ en het geld van Rabo Club Support nog een mooie nieuwe voltige ton kunnen kopen om de kinderen te laten oefenen. Nu nog een paar trampolines en dan zijn we voorlopig weer helemaal op de rit. Het leuke aan trainen met de groepen is dat we het echt met zijn allen doen. Voordat we erop gaan helpt iedereen mee het paard te verzorgen, op te tuigen en alle spullen klaar te zetten. Daarna beginnen we pas aan de warming-up, van zowel de voltigeurs als het paard. De oudste meiden, Lisa, die er al 11 jaar bij is, en Merel ondersteunen daarnaast ook nog bij ook met de instructie van allerkleinsten. Het verveelt nooit om dit op deze manier met elkaar te doen.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.