Voltige

De voltigeafdeling van de Oortveldruiters bestaat sinds oktober 2010. Er wordt wekelijks getraind in de manege aan de Meeuwenbergweg in Empe. Verder organiseren we trainingsweekenden en gaan we eens per jaar op kamp. Ook geven we demonstraties en gaan we met z’n allen naar wedstrijden wat vooral leerzaam en gezellig is.

We beschikken over 1 rijpaard: United en ook een voltige pony: Beike. Verder staan ons 2 oefentonnen ter beschikking waarvan 1 bewegende, zodat de oefeningen eerst getraind kunnen worden zonder de paarden te belasten. De trainingen staan onder leiding van 2 gediplomeerde instructeurs: Juul en Jantiene. Met z’n tweeën zorgen zij voor een gevarieerde training waarin een goede opbouw van warming-up tot technische wedstrijd training centraal staan. Bij de jongere voltigeurs zijn de uitgangspunt vooral de basis vaardigheden als goed leren zitten, balans en een plezierige omgang met de paarden, maar ook al wedstrijd gerichtere training komen aan bod.

Voltige als paardensport wordt in Nederland met verschillende doeleinden beoefend. Het bevordert de zit van de ‘toekomstige’ ruiter en je raakt snel vertrouwd met paarden en pony’s. Men kan de voltige ook als wedstrijdsport beoefenen waarbij er in teams en als individu (solo) gevoltigeerd wordt. Hierbij wordt een aantal verplichte oefeningen en daarnaast een vrije kür uitgevoerd.
Vanaf 6 jaar mag je aan wedstrijden deelnemen. Voltige is nog geen Olympische sport. Wel worden er elk jaar wereldkampioenschappen gehouden. Op wedstrijden wordt in groepsverband altijd gestart met een team van 6 of 7 personen met eventueel een reserve. Deze teams kunnen starten vanaf de klasse E, met daaronder nog het basispaardrijden, en eindigen in de hoogste klasse A. Daarnaast kan men als solist ook op wedstrijden starten. Je mag beginnen vanaf je 12de en tot je 16de kun je dan starten in de zogenaamde juniorenklasse. Daarnaar promoveer je tot de klasse C en vervolgens naar de B en A.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.voltige.nl
Op de eerste maandag van de maand is er inloop, dan kun je het voltigeren eens proberen en als je het leuk vindt mag je zelfs nog een les mee komen doen voordat je besluit of je lid wordt. Een les duurt 1 uur en 15 minuten.

De voltigelessen/trainingen van de Oortveldruiters vinden plaats op de maandagmiddag: van 16.00 – 17.15 uur  en van 17.15 – 18.30 uur

Inlichtingen bij: Jantiene Verwaijen 06-51681212 of voltige@oortveldruiters.nl

 

Reageren is niet mogelijk